Stižu jeftini turski slatkiši

Bez autora
Oct 04 2010

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom stupio je na snagu 1. septembra, pa će naše tržište preplaviti jeftinije čokolade, keks i bombone sumnjivog kvaliteta. Srpsko tržište uskoro će biti preplavljeno konditorskim proizvodima iz Turske, po znatno nižim cenama od domaćih slatkiša. Povećan uvoz konditorskih proizvoda iz Turske sasvim je izvestan, s obzirom na to da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa ovom zemljom stupio na snagu 1. septembra. Procenjuje se da će zbog niskih cena veliki broj građana kupovati turske slatkiše sumnjivog kvaliteta, dok će samo pet ili deset odsto moći sebi da kupi kvalitetan slatki proizvod. Ove godine, za prvih sedam meseci, u našoj zemlji pojelo se manje slatkiša nego prethodne, pa je konditorska industrija ubeležila pad prodaje od 17 odsto! Za prvih sedam meseci domaće fabrike proizvele su manje čokolada, bombona i keksa za 10 odsto. Jedan od razloga, tvrde proizvođači, su i problemi sa nabavkom i cenama domaćeg mleka u prahu.

Stižu jeftini turski slatkišiSporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom stupio je na snagu 1. septembra, pa će naše tržište preplaviti jeftinije čokolade, keks i bombone sumnjivog kvaliteta.

Srpsko tržište uskoro će biti preplavljeno konditorskim proizvodima iz Turske, po znatno nižim cenama od domaćih slatkiša, najavljuju iz Privredne komore Srbije.

Povećan uvoz konditorskih proizvoda iz Turske sasvim je izvestan, kažu u PKS, s obzirom na to da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa ovom zemljom stupio na snagu 1. septembra.

Procenjuje se da će zbog niskih cena veliki broj građana kupovati turske slatkiše sumnjivog kvaliteta, dok će samo pet ili deset odsto moći sebi da kupi kvalitetan slatki proizvod.

Savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS-a Milena Mirković navodi da se ove godine, za prvih sedam meseci, u našoj zemlji pojelo manje slatkiša nego prethodne, pa je konditorska industrija ubeležila pad prodaje od 17 odsto!

Za prvih sedam meseci domaće fabrike proizvele su manje čokolada, bombona i keksa za 10 odsto. Jedan od razloga, tvrde proizvođači, su i problemi sa nabavkom i cenama domaćeg mleka u prahu.

Mirković kaže da su još krajem 2009. godine proizvođači konditora tražili ukidanje posebne dažbine, prelevmana na uvoz mleka u prahu, jer to znatno opterećuje cenu njihovih proizvoda.

„Kod obranog mleka u prahu, stopa carina za uvoz iz EU je 18 odsto, a prelevman je 50,40 dinara po kilogramu, dok je kod punomasnog mleka u prahu carinska stopa 16 odsto, a prelevman 44,80 dinara. Plaćanje visokih uvoznih dažbina negativno će se odraziti na ovaj deo industrije i ako se bude radilo pod ovakvim uslovima, kriza će se produbiti. Nažalost, nadležni su smatrali da se predlog konditorske industrije ne može prihvatiti zbog osetljivosti mlekarskog sektora. Čak se stanje na tržištu mleka pogoršalo do te mere da je ugroženo redovno snabdevanje potrošača svežim mlekom, pa se na problem mleka u prahu očigledno potpuno zaboravilo“, ističe Mirković.

Zbog svega ovoga, slatkiši bi uskoro mogli da poskupe, a Mirković procenjuje da će samo pet odsto građana u Srbiji moći sebi da kupi kvalitetan slatki proizvod, dok će se čak 95 odsto njih odlučivati za robu koja je jeftinija, poput one koja će „nagrnuti" iz Turske.

Prema njenim rečima, Sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom omogućava uvoz 2.500 tona po preferencijalnoj carini od 15 odsto.

"U Turskoj proizvođači konditorskih proizvoda nabavljaju šećer, mleko u prahu, maslac i brašno po nižim cenama, imaju jeftiniju radnu snagu, a u periodu kada su razvijali izvoz imali su značajnu podršku države u vidu visokih izvoznih subvencija. Osim toga, turska konditorska industrija je neuporedivo veća po obimu proizvodnje od naše“, kaže Mirković.

Direktor subotičkog „Pionira" Stevan Santo ocenjuje da je pad konditorske industrije jasan pokazatelj koliko narod nema para.

„Građanima medenjaci svakako nisu na listi prioriteta, iako spadaju u prehrambenu industriju. Prodaja nam je pala za pet odsto, a izvoz za oko deset. Ipak, besmisleno je da Vlada ne uloži baš nikakav napor da ovu granu podrži. Makar da ukine prelevmane na uvoz mleka u prahu, jer samo tražimo isti tretman kao što imaju i drugi“, kaže Santo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik